Miten voin saada itselleni ICX-hammasimplantin?
Ota yhteyttä ICX-hammasimplantteja käyttävään vastaanottoon ja sovi aika diagnosointiin. Näin pääset keskustelemaan hammaslääkärin kanssa juuri sinulle sopivista erilaisista vaihtoehdoista. Listauksen vastaanotoista löydät täältä.
Voidaanko minulle asettaa ICX-hammasimplantteja?
Implantoinnin suunnittelussa tulee ottaa huomioon useita asioita, kuten luun riittävyys, paksuus, sekä tiheys. Nämä asiat selviävät röntgenkuvista, jotka otetaan ennen lopullisen diagnoosin antamista ja joiden perusteella voidaan määrittää erilaiset implantoinnin mahdollistavat toimenpiteet.
Sopiiko ICX-implantti minulle? Voinko olla allerginen hammasimplantille?
ICX-hammasimplantit ovat valmistettu titaanista, joka on myrkytön metalli ja erittäin hyvin luuhun tarttuva materiaali. Lisäksi yhtäkään titaanin aiheuttamaa allergista reaktiota ei ole tähän päivään mennessä dokumentoitu, joten titaanin käyttö implanttimateriaalina on turvallinen vaihtoehto.
Mitä jos luustoni on riittämätön?
Mikäli luusto on riittämätön implantointiin, voidaan luuta tarvittaessa kasvattaa lisää implantointia varten. Luun augmentaatiossa lisätään keinoluuta tai käytetään potilaan omaa luuta paikkaamaan puutteita luustossa. Tilanteesta riippuen voidaan augmentaatio suorittaa joko ennen implantointia, jolloin paranemisaika ennen implantointi on maksimissaan 6 kuukautta tai joissakin tapauksissa augmentaatio voidaan suorittaa implantoinnin aikana, jolloin luun kasvaminen tapahtuu implantin paranemisen yhteydessä.
Mitä ICX-hammasimplantti maksaa?
Implantoinnin hintaan vaikuttaa moni asia. Kannattaa ottaa yhteyttä ICX-hammasimplantteja käyttävään vastaanottoon ja sopia aika hammaslääkärille, jonka kanssa voitte selvittää yksilöllisesti sinulle sopivat vaihtoehdot ja saada kustannusarvion.
Onko toimenpide kivulias?
Implantointi suoritetaan yleensä käyttäen paikallispuudutusta, joten toimenpide itsessään on kivuton. Tarvittaessa toimenpide voidaan myös suorittaa nukutuksessa, mutta nukutusmahdollisuudesta tulee keskustella hammaslääkärin kanssa. Implantoinnin jälkeinen kipu on yleisesti ottaen olemattoman pieni suhteessa esimerkiksi hampaanpoistoon, sillä toimenpiteen aikana ei luuhun ja kudoksiin aiheudu juurikaan traumaa. Toimenpiteen jälkeen käytetään kipulääkitystä tarpeen mukaan.
Voiko hammasimplantti irrota?
Implantointi on yleisesti harkittu ja huolellisesti suunniteltu toimenpide, jonka onnistumisprosentti on todella korkea. Virtuaalisen implantointisuunnitelman avulla saadaan onnistumisen todennäköisyyttä kasvatettua entisestään suunnittelemalla hammasimplantin asennuskulma ja sijainti ihanteelliseen kohtaan leukaluussa. Riskitekijöitä on kuitenkin olemassa ja ne ovat yksilöllisiä, kuten huono suuhygienia tai tietyt sairaudet. Riskitekijöistä tulee keskustella tarkemmin hammaslääkärin kanssa. Hammaslääkäriltäsi voit myös kysyä lisätietoa asianmukaisista puhdistusmenetelmistä ja -välineistä.
Onko toimenpiteessä huomioonotettavia terveydellisiä riskejä tai mahdollisia komplikaatioita?
Vaikkakin implantoinnin aiheuttamat terveydelliset riskit ovat häviävän pienet, on aina kirurgista toimenpidettä suoritettaessa olemassa joitakin riskitekijöitä. Suurin osa riskitekijöistä ovat yksilöllisiä ja niistä tulee keskustella tarkemmin hammaslääkärin kanssa.
Kuinka pian voin saada lopullisen rakenteen suuhuni?
Implanttien kiinnittyminen leukaluuhun kestää vähintään 6 viikkoa implantoinnista. Paranemisajat ovat kuitenkin yksilöllisiä ja paraneminen voi kestää jopa 12 viikkoa. Myös luun kasvatus implantoinnin yhteydessä vaikuttaa paranemisaikaan.
Tietyissä tilanteissa useampia implantteja asetettaessa ja luutilanteen ollessa hyvä, voidaan väliaikainen rakenne asettaa paikalleen jo implantoinnin yhteydessä. Tässä tapauksessa väliaikaista rakennetta pidetään läpi paranemisajan aina lopullisen rakenteen valmistumiseen saakka.
Onko lopullinen rakenne ikuinen?
Mikään ei ole ikuista. Kuitenkin oikein hoidettuna ja määräaikaisin välein tarkistutettuna on lopullinen rakenne erittäin pitkäikäinen. Tähänkin vaikuttaa yksilölliset tekijät, joista kannattaa keskustella tarkemmin hammaslääkärisi kanssa.
Onko implantoinnin jälkeen erityisiä hoito-ohjeita tai asioita joita tulisi välttää?
Tarkemmat tapauskohtaiset hoito-ohjeet saat hammaslääkäriltäsi, mutta yleisesti huomioon otettavia asioita ovat mm.
- Vältä syömistä kunnes puudutuksen vaikutus lakkaa.
- Vältä ajamista muutaman tunnin sisään leikkauksesta johtuen lääkkeiden tai nukutuksen vaikutuksesta reaktio- ja arviointikykyysi.
- Leikkausta seuraavina muutamana päivänä tulisi välttää alkoholin, kahvin, mustan teen sekä nikotiinituotteiden käyttöä.
- Fyysistä rasitusta tulisi välttää muutaman päivän ajana leikkauksesta.
- Mikäli implantoinnissa on käytetty ompeleita, tulee hammasharjan käyttöä implantoidulla alueella välttää tikkien poistoon asti. Tällä välin näiden alueiden puhdistus tulee hoitaa käyttäen erilaisia suun puhdistusaineita. Lisätietoa saat hammaslääkäriltäsi.
Missä tapauksissa tulee olla yhteydessä hammaslääkäriin?
Ole yhteydessä hammaslääkäriisi mikäli havaitset jotakin seuraavista:
- Verenvuoto jatkuu
- Implantoitu alue tuntuu tunnottomalta
- Jyskyttävä kipu
- Kipua ja turvotusta
- Hammasimplantti irtoaa